Siapa Saya

Halaman 1 dari 2 1, 2  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Siapa Saya

Post  Admin on Mon Dec 31, 2007 9:15 am

Admin
Biasa orang panggil saya Lasulo. Nama bapa Lakile. Lahir di Mostyn, Kunak, Sabah. Mula bersekolah di SRK Mostyn, majjama ri Kunak. Nulle engkana missengnga'tu. Lebih kurang macamnilah Very Happy

Sappo-sappo boleh tulis biodata dengan klik postreply di bawah. Tulis userID dan boltkan. Kemudian taiplah biodata sappo seperti saya buat. Tidak perlu ubah tajuk(subyek). Jangan buat topik baru kerana mudah untuk kita baca semua biodata ahli dengan sekali klik. Terima kasih.


Terakhir diubah oleh tanggal Sun Jan 06, 2008 8:37 pm, total 3 kali diubah
avatar
Admin
Admin

Jumlah posting : 17
Location : Malaysia
Registration date : 29.12.07

Lihat profil user http://sipatuo.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Admin on Mon Dec 31, 2007 9:33 am

Hida
Asekku Wahida, ana'na Pu'Bahu. Iya baenena Lasulo. Indo'ku riaseng Hjh Dalla.
avatar
Admin
Admin

Jumlah posting : 17
Location : Malaysia
Registration date : 29.12.07

Lihat profil user http://sipatuo.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Siapa Saya?

Post  Lamma on Mon Dec 31, 2007 9:33 pm

Lamma aseng rialeku. Bahasa ugi ku tunggang langgang tapi ko ma'bahasa Jermang yare'gi Belanda pass kacuppu-cuppu mo Belandae de'to napahangngi. Jamakku mr.hans sala cedde' ma'gerra'. Ia tona anggotaku ko de'naigerra' de'na kedo... affraid
avatar
Lamma

Jumlah posting : 18
Location : US --- J
Registration date : 30.12.07

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Tabe - Tabe

Post  Mayor Lanto on Tue Jan 01, 2008 11:00 am

Lanto - anak P. Ali/P. Koro

http://www.sabah.org.my/bm/daerah/daerah/twu/tawau/bugis.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Bugis
http://en.wikipedia.org/wiki/Bugis_of_Sabah
http://pagesperso-orange.fr/taman.sari/utilities/bugis.htm
http://pagesperso-orange.fr/taman.sari/daggers/badik/badik.htm
avatar
Mayor Lanto

Jumlah posting : 3
Location : Klang Valley
Registration date : 01.01.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Passompe'e

Post  lamporre on Thu Jan 03, 2008 9:06 am

Aseng rialeku Bahri, tapi masa bebudak sebelum kallolo aku diberi gelaran LAMPORRE kerana sering lellung bangkung-ngi tauwwe. Justeru gelaran itu dulunya ku benci yang amat tapi sekarang makkokoe aku rasa gelaran itu "cool" pula.
Itu telingapun sudah tak berapa nipis Laughing .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inge' paga tue....mapeddi wettakku micawa....kah...kahhh. Razz
avatar
lamporre

Jumlah posting : 9
Age : 51
Location : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 31.12.07

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  angriani on Sun Jan 06, 2008 2:24 pm

Kalau ckp Bm boleh ka? nda pandai ckp bugis...hanya faham saja...saya angriani, lahir di KK. kerja di tawau...ibu bugis pinrang, arwah bapa bugis campur (bone, makasar dan palopo). Bapa berasal dari Bulukumba. Arwah bapa merantau ker sabah pada tahun 1960 dan tidak pernah pulang kampung sejak itu... Crying or Very sad
avatar
angriani

Jumlah posting : 3
Registration date : 06.01.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Lamma on Sun Jan 06, 2008 4:43 pm

Welkang every one... welkang.... macang aku plak tuang ruma ya...
avatar
Lamma

Jumlah posting : 18
Location : US --- J
Registration date : 30.12.07

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  angriani on Sun Jan 06, 2008 5:12 pm

macam tiada orang jer... Rolling Eyes
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
sememangnya di sini jarang orang. kalau ada yang online kejap saja, lepas tulis sikit dorang balik ke sipatuo. dorang lebih suka chat d cbox. Arrow Arrow
avatar
angriani

Jumlah posting : 3
Registration date : 06.01.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Lamma on Sun Jan 06, 2008 5:59 pm

Aga bole bua' kasiang, forumer separuh masa.... di sulsel orang bilang pattaing. Ohh... kita heran nengok orang "mabbise" pake kaki ya... ? Pernah tengok orang "mabbise" pake gigi..?
avatar
Lamma

Jumlah posting : 18
Location : US --- J
Registration date : 30.12.07

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Mayor Lanto on Mon Jan 07, 2008 6:32 pm

Lamma wrote:Aga bole bua' kasiang, forumer separuh masa.... di sulsel orang bilang pattaing. Ohh... kita heran nengok orang "mabbise" pake kaki ya... ? Pernah tengok orang "mabbise" pake gigi..?


Pada - pada ki sappo Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
avatar
Mayor Lanto

Jumlah posting : 3
Location : Klang Valley
Registration date : 01.01.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

HRia datang..

Post  HRia on Tue Jan 08, 2008 10:55 pm

Assalamualaikum n Salam Perkenalan.. Aku juga anak pure Bugis.. Tapi tu la ba.. Faham bahasa Ogi tapi tak fasih mau cakap.. hehehe ble rosak bahasa. Born, study, work all d KK..(Boring kan....), Kahwin? still bujang ba.. Very Happy

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wellkang...to the kla'. Shocked

HRia

Jumlah posting : 4
Location : KK
Registration date : 08.01.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Mayor Lanto on Wed Jan 09, 2008 12:52 am

[quote="HRia"]Assalamualaikum n Salam Perkenalan.. Aku juga anak pure Bugis.. Tapi tu la ba.. Faham bahasa Ogi tapi tak fasih mau cakap.. hehehe ble rosak bahasa. Born, study, work all d KK..(Boring kan....), Kahwin? still bujang ba.. Very Happy

Pada-pada ki tu. Twisted Evil
avatar
Mayor Lanto

Jumlah posting : 3
Location : Klang Valley
Registration date : 01.01.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Maupa.......

Post  maupa on Tue Jan 15, 2008 11:56 am

aku mau try kenalkan diri guna bhs bugis patinjjo lol!

pattalarangku e bolla e yanie...masikola lako KK..majama lako tora KK...(aku org KK bah hehehe)...
amma'ku sola ambe ku bugi patinjjo...alamak! aku nda tau sudah mcm na mau ckp...ckp melayu ja lah...hehehe...hancur bhs bugis aku ni...aku baru juga pandai ckp sikit˛ bhs bugis ni itu pun bila sudah abis sekolah...aku saja letak id maupa sbb perkataan tu selalu mama aku sebut kalo aku buat jahat..hehehe lol!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
kalau tak silap maupa tu makna nya bertuahkan. Dalam bhs bugis Rappang maupe'. Laughing king
avatar
maupa

Jumlah posting : 3
Location : D atas bumi D bawah langit
Registration date : 15.01.08

Lihat profil user http://www.bimaztours.com

Kembali Ke Atas Go down

Maupa

Post  Lamma on Fri Jan 18, 2008 4:13 pm

'Bertuah' tu satu makna. Lain makna 'maupa' ialah "nak lagi" atau "tak serik-serik". Contoh; Kalau dia buat nakal, emak rotan sekali lepas tu emak tanya "maupa ko?" (nak lagi engkau? atau tak serik-serik engkau?).. Bila dia jawab "maupa" (nak lagi), confirm emak tambah lagi... dan lagi... dan lagi.... ngeh..!! ngeh..!! Laughing
avatar
Lamma

Jumlah posting : 18
Location : US --- J
Registration date : 30.12.07

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  maupa on Tue Jan 22, 2008 2:49 pm

Lamma wrote:'Bertuah' tu satu makna. Lain makna 'maupa' ialah "nak lagi" atau "tak serik-serik". Contoh; Kalau dia buat nakal, emak rotan sekali lepas tu emak tanya "maupa ko?" (nak lagi engkau? atau tak serik-serik engkau?).. Bila dia jawab "maupa" (nak lagi), confirm emak tambah lagi... dan lagi... dan lagi.... ngeh..!! ngeh..!! Laughing

maupa tu maksudnya bertuah...kalo yg maksudnya nak lagi...tu aku nda tau...tp kalo aku ngar perbualan anak˛ kecil bugis yg bertutur bhs melayu/indonesia versi bugis diorang selalu ckp mau ka'..yg ini maksudnya ingin lagi atau mahu lagi...kalo dlm bhs patinjjo nak lagi..kami sebut melo pa'...tp ntah la...kan bugis ni pelbagai... Laughing
----------------------------------------------------------------------------------------------
maupa=maupe=maraupa=lamaraupe'=> yang bertuah Idea king
avatar
maupa

Jumlah posting : 3
Location : D atas bumi D bawah langit
Registration date : 15.01.08

Lihat profil user http://www.bimaztours.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Lamma on Wed Jan 23, 2008 9:14 pm

Ya.. ya.. semua orang berhak bela diri, terutama untuk mengelak emak rotan... Mau ngan melo tu kan sedaghe..? Cool
avatar
Lamma

Jumlah posting : 18
Location : US --- J
Registration date : 30.12.07

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  haziq danial on Mon Jun 16, 2008 1:39 pm

salam....iya' appona pu'Tula
-----------------------------------------------------------
Wah... iako appona PutTula, anakure ku tu.

haziq danial

Jumlah posting : 1
Registration date : 16.06.08

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Anakbugis Melapor Diri

Post  anakbugis on Tue Apr 14, 2009 5:09 am

Assalamu'alaikum....

iyak anakogik fole jorok, memeng anakogik... indok, ambokku jaji ki jorok, tafi ambokUang sibawa makUangku fole sulawesi... ogik wajo.

Jajikak iyak ki Batu Fak (Batu Pahat), Jorok (Johor), tafi makkukue ki Cyprus... wacchueri lakkekku massapak dallek ki ondronna tawweh...

agak-agak, faham tak bahasa ogik saya?

terjemahannya;

saya, anakogik dari johor, sememangnya anakogik... ibu, ayah saya lahir di johor, tapi datuk dan nenek saya asalnya dari sulawesi, ogik wajo...

saya lahir di batu pahat, johor, tapi sekarang ni di cyprus... mengikut suamiku mencari rezeki di tempat orang...

anakbugis

Jumlah posting : 1
Registration date : 14.04.09

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Admin on Tue Apr 14, 2009 8:25 am

anakbugis wrote:Assalamu'alaikum....

iyak anakogik fole jorok, memeng anakogik... indok, ambokku jaji ki jorok, tafi ambokUang sibawa makUangku fole sulawesi... ogik wajo.

Jajikak iyak ki Batu Fak (Batu Pahat), Jorok (Johor), tafi makkukue ki Cyprus... wacchueri lakkekku massapak dallek ki ondronna tawweh...

agak-agak, faham tak bahasa ogik saya?

terjemahannya;

saya, anakogik dari johor, sememangnya anakogik... ibu, ayah saya lahir di johor, tapi datuk dan nenek saya asalnya dari sulawesi, ogik wajo...

saya lahir di batu pahat, johor, tapi sekarang ni di cyprus... mengikut suamiku mencari rezeki di tempat orang...
[i][justify]Salama' ki mattama rilalenna ruang forum (tudang sipulung). Aga kareba ta ri Cyprus? Makessing mofa bicara ogi'ta, tarima ksi. Laughing
avatar
Admin
Admin

Jumlah posting : 17
Location : Malaysia
Registration date : 29.12.07

Lihat profil user http://sipatuo.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  brotherugi on Tue Jul 21, 2009 4:47 pm

salama' manekki',

Haris asekku. okko ipoh ka' monro makkokoi, tapi okko hospital na sandakang u jaji. to pole sul-sel indo ambo' ku. tapi engka IC birunna ba..tania ni pendatang. .mudah-mudahan lebih ramai sappo-sampo yang mampir di forum ini.

brotherugi

Jumlah posting : 1
Registration date : 20.07.09

Lihat profil user

Kembali Ke Atas Go down

parajaikka dampeng

Post  normala on Thu Jul 23, 2009 11:58 pm

assalamualaykum.... parajaikka dampeng daeng. asekku normala anak ogi walu (wajo-luwu), saat ini tinggal di pulau sebatik indonesia. maksud hati ingin ikut nimbrung guna menambah wawasan dan mempererat silahturahmi. moga ada yang mengenali diriku and kalaupun tidak salam kenal buat semua penghuni "botting paru boco' baru Smile
avatar
normala

Jumlah posting : 1
Age : 42
Location : sebatik island
Registration date : 23.07.09

Lihat profil user http://www.nanna-mybidan.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Admin on Sat Jul 25, 2009 12:09 pm

Salama' manengki'. Ta fodangngi silussurengta bare' pada tamai ri forum E we.
avatar
Admin
Admin

Jumlah posting : 17
Location : Malaysia
Registration date : 29.12.07

Lihat profil user http://sipatuo.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Admin on Tue Nov 10, 2009 9:43 am

normala wrote:assalamualaykum.... parajaikka dampeng daeng. asekku normala anak ogi walu (wajo-luwu), saat ini tinggal di pulau sebatik indonesia. maksud hati ingin ikut nimbrung guna menambah wawasan dan mempererat silahturahmi. moga ada yang mengenali diriku and kalaupun tidak salam kenal buat semua penghuni "botting paru boco' baru Smile

Waalaikumussalam. Salama'ki....lelewali. Makasih yach sudah daftar. Sering-sering kunjungannya moga dekat silaturrahimnya. queen Smile
avatar
Admin
Admin

Jumlah posting : 17
Location : Malaysia
Registration date : 29.12.07

Lihat profil user http://sipatuo.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Admin on Tue Nov 10, 2009 10:18 am

brotherugi wrote:salama' manekki',

Haris asekku. okko ipoh ka' monro makkokoi, tapi okko hospital na sandakang u jaji. to pole sul-sel indo ambo' ku. tapi engka IC birunna ba..tania ni pendatang. .mudah-mudahan lebih ramai sappo-sampo yang mampir di forum ini.

Terimakasih sdr Haris. Sama-samalah kita doa moga diramaikan kehadiran.
avatar
Admin
Admin

Jumlah posting : 17
Location : Malaysia
Registration date : 29.12.07

Lihat profil user http://sipatuo.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Admin on Tue Nov 10, 2009 10:22 am

anakbugis wrote:Assalamu'alaikum....

iyak anakogik fole jorok, memeng anakogik... indok, ambokku jaji ki jorok, tafi ambokUang sibawa makUangku fole sulawesi... ogik wajo.

Jajikak iyak ki Batu Fak (Batu Pahat), Jorok (Johor), tafi makkukue ki Cyprus... wacchueri lakkekku massapak dallek ki ondronna tawweh...

agak-agak, faham tak bahasa ogik saya?

terjemahannya;

saya, anakogik dari johor, sememangnya anakogik... ibu, ayah saya lahir di johor, tapi datuk dan nenek saya asalnya dari sulawesi, ogik wajo...

saya lahir di batu pahat, johor, tapi sekarang ni di cyprus... mengikut suamiku mencari rezeki di tempat orang...

Salama'ki anakogik. Terimakasi' di. cheers
avatar
Admin
Admin

Jumlah posting : 17
Location : Malaysia
Registration date : 29.12.07

Lihat profil user http://sipatuo.blogspot.com

Kembali Ke Atas Go down

Re: Siapa Saya

Post  Sponsored content


Sponsored content


Kembali Ke Atas Go down

Halaman 1 dari 2 1, 2  Next

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik